125 let Siemensa v Srbiji

Siemens125

 

Nemško podjetje Siemens v Srbiji domuje od leta 1887 ter vse od svojega prihoda pomembno sooblikuje tamkajšnji ritem življenja. Njegov tehnološki doprinos je že v začetku 20. stoletja vplival na informacijske, mobilizacijske, kulturne in druge spremembe v državi ter pomagal krepiti tamkajšnje gospodarstvo. Siemens je na območje Srbije pripeljal prvo javno termoelektrarno, prvo avtomatsko telefonsko centralo, tramvaj, javno razsvetljavo, izzivom pa tudi v 125-letnici delovanja ni videti konca.

Svoj pogled na minulo obdobje, obdobje tehnološkega razcveta, obdobje državnih in političnih ureditev, ozemeljskih vojn, obdobje gospodarskih prelomnic, so v podjetju zbrali v obsežno monografijo “Korak pred časom – 125 let Siemensa v Srbiji”, ki s svojim bogatim slikovnim materialom ter analitičnim historičnim vpogledom oblikuje pomemben zgodovinski dokument.

Del tako obsežne zgodovine smo nekje na poti postali tudi mi. Kot Siemensovi dolgoletni prevajalski partnerji, smo v prevajalski agenciji Alkemist  monografijo prevedli v angleški jezik, opravili pa smo tudi lekturo v angleškem ter srbskem jeziku. 

Za izkazano zaupanje smo še posebej počaščeni, podjetju Siemens pa se ob tej priložnosti še enkrat zahvaljujemo.

Monografijo “Korak pred časom – 125 let Siemensa v Srbiji” si lahko v celoti ogledate tukaj.