Umetni jeziki
Umetni jezik se pojavi tudi v priljubljeni televizijski seriji Zvezdne steze.

Umetni jezik se pojavi tudi v priljubljeni televizijski seriji Zvezdne steze.

 

Zamislite si prizor, v katerem bi se s prodajalko v bližnjem supermarketu sporazumevali v jeziku vilincev, poizkusite si predstavljati, kako bi kavo v vašem omiljenem kotičku naročili kar takole po klingonsko, jeziku ljudstva iz televizijske uspešnice Zvezdne steze. Vrsto let je bil fiktivni jezik, ki smo ga srečevali v izdelkih popularne kulture, denimo knjig, filmov ali televizijskih nadaljevank, skoncentriran zgolj na najbolj goreče privržence, ki so si z učenjem in njegovo rabo lahko popestrili marsikateri dan. A tudi tu je moč zaznavati spreminjajoči se trend, saj z vse večjo popularnostjo franšiz narašča tudi kritična masa ljudi, ki jim tovrstni podvigi predstavljajo dodatni izziv. Prav zaradi vse večje popularnosti učenje jezika Dothrakov iz Igre prestolov ali avatarskih modrokožcev Na’vijev danes ni več prav nič neobičajno.

Takšnim jezikom, ki se ne razvijajo postopoma in niso del kulture naroda, pravimo umetni jeziki. Ti so običajno ustvarjeni s strani posameznika ali skupine ljudi, njihov namen pa je olajšanje sporazumevanja med pripadniki različnih jezikovnih skupnosti. Oblikovani so načrtno, njihova slovnična pravila so skrbno določena, ponašajo pa se tudi s svojo abecedo. Za enega najbolj znanih in razširjenih jezikov velja esperanto, mednarodni pomožni sporazumevalni jezik.

Zasluge za porast umetnih jezikov, ki jih poznamo iz popularne kulture, gredo v prvi vrsti oboževalcem, ki so lastnoročno razširili njihovo pojavnost, jih ločili od njihovega izvora in prenesli v vsakdanjo rabo. Danes lahko v klingonščini tako že prebiramo Shakespearjevega Hamleta, surfamo po Googlu ali odkrivamo Wikipedijo. Klingonščine, jezika, katerega avtor sliši na ime Marc Okrand, pa se bo kmalu moč učiti tudi v priljubljeni jezikovni aplikaciji Duolingo, o kateri smo na naših straneh že pisali. Vrsto spletnih pripomočkov in vodnikov pa je moč najti tudi za osvajanje drugih umetnih jezikov, pri katerih je zanimivo prav to, da jih, čeprav v manjšini, govorijo povsod po svetu ter pomagajo ustvarjati ali obnavljati ljubezen do jezika, sprejemanja drugih kultur.