Prednosti poznavanja tujih jezikov

Vprašanja o znanju tujih jezikov danes ne srečujemo zgolj na razgovorih za zaposlitev. Govorjenje tujih jezikov ima vse večjo veljavo in prednosti tudi v vsakdanjem življenju. Govorci tujih jezikov navadno v nas vzbujajo občutek odprtosti, tolerančnosti in vedoželjnosti.Zakaj pa se sploh naučiti tujih jezikov? Ker tako narekujejo trendi? Ker s tem lahko povečamo svoje zaposlitvene možnosti? Razlogov je prav toliko kot vprašanj. Večjezičnost gotovo prinaša številne prednosti, poglejmo jih:

1. Opravljali boste lahko več stvari hkrati

Študije so pokazale, da lahko ljudje, ki znajo več jezikov, hkrati uspešno opravljajo več nalog. Možgani so kot mišice, ki z ustreznim urjenjem vse bolje in bolje delujejo, zato ni skrivnost, da z opravljanjem nalog v večih jezikovnih sistemih postajamo pametnejši in urimo svoj spomin.

2. Učenje vsakega naslednjega jezika bo enostavnejše

Takoj, ko vaši možgani prično razmišljati v tujem jeziku ter ponotranjijo njegove posebnosti, so že pripravljeni na nove izzive. Z razvijanjem posluha za jezike bo učenje naslednjih veliko lažje.

3. Dostop do različnih kultur

Prednost učenja tujih jezikov je tudi spoznavanje kultur in njihovih posebnosti. Le koga ne zanimajo tradicije in običaji? Učenje jezika omogoča neposredno povezovanje z njegovimi govorci. Slednje prinaša nova poznanstva in prijateljstva, sklepanje poslovnih partnerstev ter druge poslovne priložnosti. Stik s kulturo vam odpira pot tudi do literarnih biserov, filmskih del in medijskih vsebin, ki jih je moč spremljati v izvirnem jeziku.

4. Postali boste nekdo drug

Obstaja prepričanje, da ljudje med govorjenjem tujih jezikov oblikujemo drugačne osebnosti. Ko se naučimo tujega jezika, prevzamemo tudi procedure obnašanja, značilne za njegove govorce. Španščino povezujemo z odprtimi in toplimi ljudmi, prav taki pa bomo med komunikacijo v španskem jeziku tudi sami.

5. Odprli si boste vrata v poslovni svet

Med tem ko so podjetja usmerjajo vse bolj globalno, vse večjo pozornost namenjajo tudi možnosti večjezičnega izražanja njihovih zaposlenih. Z očišča globalizacije in globalnega delovanja so ljudje, ki znajo več jezikov, na trgu tudi več vredni.

6. Potovanja bodo še prijetnejša

Angleščino smo vsi sprejeli za mednarodni jezik, a dobro vemo, da se z državljani angleško negovorečih področij ni isto sporazumevati v angleščini ali njihovem uradnem jeziku. Kadarkoli obiščemo državo katere uradnega jezika ne govorimo, povečamo možnosti izgube vseh drobnih skrivnosti in značilnosti, ki državo ali njeno kulturo delajo tako posebno.

7. Postali boste bolj tolerantni

Govorjenje različnih jezikov bo dvignilo tudi vaš toleračni prag. Postali boste bolj odprti in strpni do različnih kultur, prav enako pa se bo dogajalo tudi vam, saj vas bodo raznolike kulture s poznavanjem njihovega jezika lažje sprejele in vas vzele za svojo/-jega.

8. Lažje boste zamenjali okolje

Ljudi, ki se odločijo učiti tujih jezikov, pogosto vodi avanturistični duh. Želja po spoznavanju okolij in kultur. Z učenjem jezikov je preselitev v novo okolje oddaljeno le še za korak, z njo pa tudi nove priložnosti.