5 najboljših prevajalskih aplikacij za vse popotnike
Strojno prevajanje še nima tako razvite umetne inteligence, da bi ga lahko pričeli enačiti z ljudmi. Govorci najrazličnejših jezikov pri tovrstnem prevajanju večkrat naletimo na nejasnosti in napake, saj stroji ne morejo zaznavati kontekstov, pomenov in nians v jeziku. No, s pojavom spletnih prevajalnikov tudi stroji svojo nalogo vse bolje opravljajo. Vse več pozornosti je namenjene tudi živemu prevajanju glasov. Podjetje Skype je nedavno predstavilo orodje, ki je sposobno v živo prevajati video klice iz angleščine v španščino. Ta hip pa se tudi v spletnih trgovinah z mobilnimi aplikacijami nahaja kar nekaj orodij, s pomočjo katerih je moč premostiti prve jezikovne ovire. Oglejmo nekaj najboljših prevajalskih aplikacij, ki jih lahko na vaši poslovni ali zasebni poti pričnete uporabljati že danes:

Google prevajalnik

Android, iOS,
Cena: aplikacija je brezplačna
Zadnja nadgradnja prevajalskega orodja Google je prinesla kar nekaj sprememb. Tako lahko vašo kamero na telefonu sedaj uperite v besedilo na listu in nemudoma se vam bo na zaslonu prikazal prevod v angleškem jeziku. Vizualni prevajalnik je za enkrat sposoben zaznavati šest svetovnih jezikov, med njimi tudi francoščino, italijanščino in ruščino. Ob tem je še posebej zanimivo dejstvo, da aplikacija Google prevajalnik za delovanje ne potrebuje internetne povezave, kar je kot nalašč primerno za vse popotnike, ki ne morejo dostopati do brezžičnega omrežja.
To pa še ni vse, Google prevajalnik po novem omogoča tudi neposredno simultano prevajanje. Izberite jezikovno kombinacijo ter na zaslonu pritisnite gumb z mikrofonom. Prevajalnik bo samodejno prevedel zvok oziroma govor, ki ga bo zaznaval. Tovrstna storitev, ki za delovanje prav tako ne potrebuje spletne dostopne točke, za enkrat deluje zgolj na mobilnih napravah z naloženim operacijskim sistemom Android.

iTranslate

Android, iOS, Windows Phone
Cena: aplikacija je brezplačna
Googlov prevajalnik je prav gotovo izredno zmogljivo orodje v popotniških rokah, toda trg navkljub temu ponuja kar nekaj zanimivih aplikacij, ki jim ne smemo delati krivice. Ena takšnih je iTranslate. Slednja omogoča sprotno shranjevanje fraz, ki smo jih že iskali, s tem pa si lahko pri nadaljnji rabi prihranimo tudi nekaj časa. Uporabnik lahko vsebino v angleškem jeziku vnaša s pomočjo zvoka ali tipkovnice, iTranslate pa mu bo nato ponudil prevod v enega izmed 80 jezikov. Da bo mera polna, vam lahko aplikacija pomaga tudi pri izgovorjavi besed. Očarala vas bo njena lahkotna in enostavna podoba, za svoje delovanje pa žač potrebuje internetno povezavo.

WayGo

Android, iOS
Cena: aplikacija nudi do 10 brezplačnih prevodov dnevno. Njena neomejena uporaba znaša 5 EUR
Ker Googlov vizualni prevajalnik še ne zaznava kitajščine, japonščine in korejščine, za omenjene azijske jezike zelo dobro alternativo predstavlja aplikacija, ki sliši na ime WayGo. Način uporabe je zelo podoben Googlovemu prevajalniku. Kamero usmerite v besedilno vrstico – naj se slednja nahaja na jedilniku, imenu ulice, voznem redu – in na zaslonu se vam bo že izpisal angleški prevod. Aplikacija za svoje delovanje ne potrebuje dostopa do interneta, že v tem letu pa naj bi azijskim jezikom sledili tudi zahodni.

SMS Translator

Android
Cena: aplikacija je brezplačna
Aplikacija olajša pogovor s prijateljem, ki je hkrati govorec nekega drugega jezika. V okence s sporočilom enostavno vnesete besedilo v vašem jeziku, dopišete telefonsko številko prejemnika ter pritisnete prevedi. Prijatelj na drugi strani bo prejel že prevedeno različico vašega sporočila, vajo pa bo lahko ponovil tudi sam. Komunikacija med vama bo na ta način močno poenostavljena.

iTranslate Voice 2

iOS
Cena: 4,99 EUR
Uporaba aplikacije je zelo enostavna in efektivna. Osebama, ki sodelujeta v pogovoru, omogoča neposredno prevajanje njunih izgovorjenih besed, kar pomeni, da vsebine ni potrebno natipkati. To stori tako, da prevode vseh izrečenih besed izpisuje na zaslonu. Osebama, ki sodelujeta v pogovoru prav tako dopušča, da govorita v svojem meternem jeziku. iTranslate Voice 2 podpira približno 40 jezikov in narečij.