Kaj smo brali v preteklem letu?

Konec leta je čas seznamov, list, spiskov prijetnih presenečenj in velikih razočaranj. Čas najboljših filmov, glasbenih izdelkov, knjižnih del, najbolj donosnih produktov in velikih napovedi.  Lonček smo pristavili tudi Alkemisti ter pripravili seznam knjižnih del, ki so v preteklem letu krajšale večere.

 

Alkemist: Kaj smo brali v preteklem letu

George R. R. Martin: Pesem ledu in ognja

Četudi je George R. R. Martin peto dejanje iz serije knjig Pesem ledu in ognja spisal v letu 2011 in novega še kar nekaj časa ne gre pričakovati, ni nobene bojazni, da njena neispodbitna veličastnost ne bi mogla okužiti novega knjižnega avanturista. S samosvojim pripovednim slogom prežeta epopeja, kjer dogajanje vsako poglavje spremljamo skozi oči enega izmed glavnih protagonistov knjige, nas potisne v izmišljeni srednjeveški svet, v katerem se boj za oblast med plemiškimi družinami sprevrže v središče političnega boja, spletk in prevar, ki se jih kar ne moremo nasititi. Knjižna serija, ki med ljubitelji fantazijskih romanov že dolgo časa velja za pravo klasiko, je doživela tudi ekranizacijo, ki sliši na ime Igra prestolov. Kabelska televizija HBO, središče bržčas najboljše televizijske produkcije, nas bo aprila popeljala v njeno peto nadaljevanje.

 

Craig Taylor: Londoners

O eni izmed kulturnih, športnih, umetniških, zgodovinskih in modnih prestolnic sveta smo slišali že veliko. Kaj pa o tamkajšnjih prebivalcih? O paleti posameznikov iz vseh koncev in krajev, ki nosijo prav toliko zanimivih zgodb, kot mesto samo? Urbani živež Londona, ki ga lahko hkrati sovražimo, ljubimo, živimo, preklinjamo in o njem sanjarimo,  je skozi oči eklektičnih meščanov v vlogi opazovalca skušal naslikati novinar Craig Taylor ter na 450 straneh ujel glasove bogatih in revnih, moških in žensk, migrantov in ljudi, ki imajo London od rojstva v krvi. Spoznajte zgodbe o moškemu, ki trguje z deviznimi tečaji, napovedovalki prihodov vlakov na podzemni železnici ali stražarju pred Buckinghamsko palačo.

 

Cormac McCarthy: Cesta

Naravna katastrofa pokonča svet udobja, kot ga poznamo. Za njo ostane dvigajoči se pepel, brezupje in dolge srhljive ceste. Prav tako siromašen in opustošen kot je svet, v katerem poblaznelo za krajcarjem kruha tavajo še zadnje človeške duše, je tudi ubran besedni jezik, potem katerega nam s pulitzerjem nagrajeno pridušeno pripoved diktira Cormac McCarthy. Moškega in fanta, ki tavata proti jugu ZDA, spremlja zgolj upanje, toda ali ga je za človeštvo na poti v pogubo sploh še kaj ostalo?

 

Todd Henry: Die Empty

Velika večina ljudi nas živi v prepričanju, da bomo za dosego želenih ciljev vselej imeli jutri. Svoj delovnik polnimo z različnimi aktivnostmi, skačemo od naloge do naloge ter lovimo postavljene roke. Konec dneva domov odhajamo nezadovoljni ter v glavi prevprašujemo vprašanje, ali je delo, ki smo ga opravili, sploh imelo kakšen smisel? Toda tudi jutrišnji dnevi enkrat izginejo. Kmalu ugotovimo, da smo izgubili kompas, lovimo se v ciklih in ne poznamo poti naprej. Todd Henry je knjigo Die Empty, obogateno s praktičnimi napotki in temeljnimi procesi namenil vsem, ki si želijo sprememb, ki se jutrišnjega dne ne bojijo in so pripravljeni vsak dan dosegati zastavljene cilje.

 

Neil Gaiman: The Ocean At The End Of the Lane

Zadnji roman vsestranskega britanskega pisca in enega največjih sodobnikov fantazijske pripovedi, ki je s svojimi deli, v katerih ne manjka neobičajnosti, magičnosti, mističnosti in drugačnosti, pomembno zaznamoval široko polje pop kulture, je zgodba o neimenovanem moškem, ki se ob vrnitvi v domači kraj spominja prigode izpred mnogih let, ko se je skupaj z deklico Lettie spopadal z nenavadnostmi, ki so pretile iz drugega sveta. Zgodba, ki združuje elemente povesti, fantazije in srhljivosti, v kateri nič ni tako, kot je sprva videti, v gaimanovskem neomadeževanem slogu vseskozi opominja na prve znake odraščanja, ko se v svet brezskrbnih otrok lahko prikradejo tudi nevarnosti in krivice. Ter čas, ko se v domišljijski svet otrok prikrade svet odraslih, njihovih pravil in pričakovanj.