Izumirajoči jeziki sveta

 

Izumrtje jezika botruje izumrtju kulture, z njo pa izginja tudi neprecenljivo znanje, ki ga ni moč povrniti. Na svetu vsako leto izgine približno 25 jezikov. Izmed 7000, kolikor jih predvidoma obstaja na svetu,   je  približno 500 do 1000 takih, ki jih danes govori le še peščica ljudi in veljajo za ogrožene. Spodaj jih navajamo le nekaj.

 

 

TER SAMI, Rusija

Število govorcev: 2

Ob koncu 19. stoletja je imel jezik ter sami približno 450 govorcev. Združeval je šest vasi, ki so se nahajale na vzhodnem delu ruskega polotoka Kola. Njihovo število je začelo naglo upadati skladno s prepovedjo učenja jezika v šolah, kot tudi vsesplošnega sporazumevanja, ki je s sovjetsko kolektivizacijo nastopila leta 1930. Ter sami danes govorita zgolj še dve starejši osebi.

TEHUELCHE, Argentina

Število govorcev: 4

Indijansko pleme Tehuelche je tik pred izumrtjem. Prvotno čilski nomadski lovci danes štejejo le še peščico svojih predstavnikov. Njihov zaton je povzročilo preseljevanje in ekspanzija kulture Mapuchev, ki se je iz čilske regije Araucania prek Andov utrjevala v Patagoniji, pokrajini v Južni Ameriki, ki si jo delita državi Argentina in Čile in kjer lahko danes srečamo edine še živeče govorce jezika tehuelche.

YAWURU, Australia

Število govorcev: 6

Jezik yawuru sodi v majhno jezikovno skupino nyulnyulan, predstavnico jezikov avstralskih aboridžinov, srečamo pa ga lahko na obali južno od mesta Broome v zahodni Avstraliji. Yawuru je tesno prepleten z naravo, govorci jezika namreč poznajo veliko izrazov za lokalno rastje, kot tudi njega prehranske in zdravilne lastnosti.

MATUGAR, Papua Nova Gvineja

Število govorcev: 600

Narod otoške države Papue Nove Gvineje šteje  6.5 milijonov prebivalcev, ki ga sestavljajo številne manjše, a tudi povezane etnične skupine, je uspel skozi zgodovino obdržati več kot 800 jezikov. V letošnjem letu je prvič izšla knjiga v jeziku Matugar, ki je do danes obstajal le na osnovi ustnega izročila. Slednjega govorijo v dveh vaseh v provinci Madang, njegovi naravni govorci pa mu pravijo tudi “panau”, kar pomeni “daj mi “.