Kako napisati praznično voščilo?
Leto se počasi spet zaključuje in do radoživih prazničnih dni ni preostalo prav veliko. Središča mest se že bleščijo v božičnih podobah ter nas v soju luči opominjajo na prijeten čas, ki je pred nami. Čas, v katerem še posebej cenimo toplino naših najbližjih, naših družin, prijateljev in sodelavcev. Zagotovo se bomo v decembru spomnili tudi na vse tiste, ki žal ne bodo z nami, jim zato pripravili praznična voščila ter v njih kaj lepega zapisali. V ta namen tokrat nudimo napotke o tem, kako pravilno pripraviti voščilo.

Kako voščiti vesele praznike?

Boste letos voščili vesel božič ali Božič? Vse dobro zaželeli ob novem ali Novem letu? Predno vas praznični duh povsem posrka v svet letečih jelenov, marljivih palčkov in okrašenih drevesc, ne pozabite preveriti slovenskega pravopisa. Ta veli, da v slovenskem jeziku praznike pišemo z malo začetnico, z izjemo tistih, kjer je njih ime izpeljano iz osebnega imena ali priimka, kot denimo Prešernov dan. V letošnjem letu zatorej vsem ljubim zaželite vesel božič ali srečno novo leto, pri tem pa se izognite veselemu Božiču in srečnemu Novemu letu.

Četudi praznike povečini pišemo z malo začetnico, krivice ne delajmo našim prazničnim prijateljem. Miklavž,  Božiček ali dedek Mraz veljajo za lastna imena in jih, tako kot tudi vaše, pišemo z veliko začetnico.

Kaj pa drugod? 

Britanci in Nemci svojemu prazničnemu junaku pravijoSanta Claus oziroma Weihnachtsmann. Angležem pravopis v nasprotju z našim veli, da se imena praznikov pišejo z veliko, v nemški slovnici pa je moč prebrati, da se vsi samostalniki – med njimi tudi prazniki -, pišejo z veliko začetnico.

Želimo vam obilo ustvarjalnih užitkov, če pa se boste vseeno znašli v težavah, si pomagajte z eknjigo, ki smo jo pripravili. Brezplačno jo lahko prenesete na sledeči povezavi.